Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε τον οδοντίατρο εάν έχετε σάπια δόντια

Στο επάγγελμά μας βλέπουμε καθημερινά ασθενείς με σάπια δόντια που φοβούνται τον οδοντίατρο.

Και το να αφήνετε σάπια δόντια στο στόμα σας μπορεί να έχει αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας υγεία. Εκτός από πιθανούς πόνους και αποστήματα που σχετίζονται με σάπια δόντια, η εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές καταστάσεις. Θα απασχολούσατε κάποιον με μαύρα δόντια; Κρύβεις τα δόντια σου στις φωτογραφίες; Είναι μια δύσκολη κατάσταση, όπου το άγχος ενός οδοντιατρικού ταξιδιού μπορεί συχνά να αντισταθμίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τα σάπια δόντια σας. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζετε ότι θα είναι.

Νιώθετε αμηχανία για τα δόντια σας

Πιστέψτε με, ο οδοντίατρός σας τα έχει ξαναδεί όλα, όσο σάπια κι αν νομίζετε ότι είναι τα δόντια σας. Και τέλος πάντων, ο οδοντίατρός σας δεν είναι εκεί για να σας κρίνει, είναι εκεί για να σας βοηθήσει.

Τα σάπια δόντια φαίνονται μαύρα και σχηματίζουν τρύπες, αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί με λίγη οδοντιατρική θεραπεία. Ο οδοντίατρός σας θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι θα αρχίσετε να χαμογελάτε ξανά με ένα υγιές και χαρούμενο στόμα.

Ανησυχείτε μήπως τρυπήσετε το δόντι σας

Μέχρι τη στιγμή που ο οδοντίατρός σας τρυπήσει το δόντι σας, οι πιθανότητες είναι ότι έχετε κάνει τοπική αναισθησία. Αυτό θα σημαίνει ότι το δόντι είναι μουδιασμένο και δεν θα αισθάνεστε πόνο. Αυτό που θα νιώσετε είναι το βουητό του τρυπανιού και η αίσθηση του νερού, που θα αισθανθείτε περίεργα, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η άλλη ανησυχία που προκύπτει είναι ο περίεργος θόρυβος που κάνει το τρυπάνι. Αν δεν σας αρέσει, τότε μη διστάσετε να πάρετε μαζί σας ακουστικά στον οδοντίατρο, να βάλετε τη μουσική σας και να μεταβείτε σε όποιο μέρος σας κάνει χαρούμενους.

Δεν σου αρέσουν οι ενέσεις

Δεν νομίζω ότι είχαμε ποτέ κανέναν να έρθει στον οδοντίατρο εκστασιασμένος γι’ αυτό, αλλά συμβαίνει απλώς με την περιοχή.

Θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε την εμπειρία πιο υποφερτή.

Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας τοπικό αναισθητικό πριν την ένεση. Αυτό είναι ένα μουδιαστικό τζελ το οποίο θα τρίψει ο οδοντίατρος στα ούλα σας πριν την ένεση. Αφαιρεί όμορφα την άκρη. Υπάρχει επίσης ένα σύστημα έγχυσης εκεί έξω που ονομάζεται «The Wand». Αυτό ελέγχει τη ροή του τοπικού αναισθητικού και μπορεί να είναι πιο άνετο από την παραδοσιακή μέθοδο ένεσης. Ελέγξτε εάν ο οδοντίατρός σας το χρησιμοποιεί αυτό. Αλλά αν ο οδοντίατρος συστήσει μια ένεση, θα ακολουθούσα πάντα τη συμβουλή του. Διαρκούν μόνο περίπου 5 δευτερόλεπτα και αυτό σημαίνει ότι ο οδοντίατρος μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά. Δεν θέλετε να επαναλάβετε τη θεραπεία ξανά επειδή ο οδοντίατρος ανησυχούσε ότι θα σας έβλαψε την πρώτη φορά.

Και αν έχετε γνήσια οδοντιατρική φοβία

Η οδοντιατρική θεραπεία έχει προχωρήσει πολύ εάν φοβάστε τον οδοντίατρο και έχετε σάπια δόντια. Κανονικά, ο οδοντίατρος θα προσπαθήσει πρώτα να σας αντιμετωπίσει με τοπική αναισθησία, αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Εάν δεν μπορείτε να το καταλάβετε αυτό, τότε υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές.

Ας δούμε τις άλλες επιλογές αναισθησίας εάν φοβάστε τον οδοντίατρο και έχετε σάπια δόντια:

Το μείγμα αερίου και αέρα είναι εξαιρετικό για τα παιδιά. Δρα γρήγορα αλλά και φθείρεται γρήγορα, χωρίς παρατεταμένα αποτελέσματα. Είναι χρήσιμο είτε για παιδιά που φοβούνται είτε για εκείνα με κακό αντανακλαστικό φίμωσης.

Η IV (ενδοφλέβια) καταστολή είναι η εναλλακτική λύση αερίου που χρησιμοποιείται συνήθως για ενήλικες. Είναι ηρεμιστικό, επομένως θα σας κάνει να νυστάζετε αλλά όχι πλήρως, σε αντίθεση με το γενικό αναισθητικό. Θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να συνεχίσετε τη θεραπεία σας. Τις περισσότερες φορές δεν θα θυμάστε καν τι είχατε κάνει όταν το αποτέλεσμα εξαφανιστεί. Ωστόσο, θα σας αγχώσει για το υπόλοιπο της ημέρας και θα χρειαστείτε βοήθεια για να επιστρέψετε στο σπίτι. Η ενδοφλέβια καταστολή σημαίνει ότι θα χρειαστείτε ακόμα ένα σωληνίσκο να εισαχθεί στο χέρι σας, οπότε αν πρόκειται για βελόνες που δεν σας αρέσουν, τότε αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Ένα γενικό αναισθητικό συνήθως προορίζεται για παιδιά και εκείνους τους ενήλικες ασθενείς που είναι εξαιρετικά οδοντοφοβικοί. Θα είστε εντελώς αναίσθητοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά οποιαδήποτε επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το ως έσχατη λύση.