Τι πρέπει να αποφεύγετε μετά την εξαγωγή δοντιού

Η εξαγωγή δοντιών μπορεί να είναι μια κάπως ακατάστατη επιχείρηση, εάν δεν ληφθούν τα σωστά βήματα για να διασφαλιστεί μια επιτυχημένη και καθαρή λειτουργία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι η δική σας διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. Παρακάτω, εξετάζουμε τι πρέπει να αποφύγετε μετά την εξαγωγή δοντιού.

Εξίσου σημαντικά με τα βήματα που πρέπει να κάνετε είναι και τα βήματα που πρέπει να αποφύγετε. Αποφεύγοντας τις σωστές ουσίες και συνήθειες αμέσως μετά την εξαγωγή δοντιού, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα διατηρήσετε τα αποτελέσματά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι πρέπει να αποφεύγετε μετά την εξαγωγή δοντιού

Εάν έχετε προγραμματίσει εξαγωγή δοντιού, ρίξτε μια ματιά σε αυτήν την επισκόπηση των καλύτερων πραγμάτων που πρέπει να αποφύγετε μετά την εξαγωγή δοντιού.

Τι συμβαίνει κατά την εξαγωγή δοντιού;

Κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής δοντιού, ένας οδοντίατρος αφαιρεί ένα ενοχλητικό δόντι που προκαλεί κάποιου είδους δυσφορία στον ασθενή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δόντια που είναι άρρωστα ή φθαρμένα κατά κάποιο τρόπο. Η εξαγωγή δοντιών είναι μερικές φορές η μόνη επιλογή για ασθενείς που έχουν δόντια που απειλούν την υπόλοιπη υγεία τους με συγκεκριμένους τρόπους. Οι εξαγωγές δοντιών γίνονται επίσης σε δόντια που έχουν επηρεαστεί από αμβλεία δύναμη κατά κάποιο τρόπο.

Κατά την εξαγωγή δοντιού, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία στο στόμα για να μουδιάσει τον κατά τα άλλα έντονο πόνο που είναι πιθανός για τον ασθενή. Μετά από αυτό, ένας οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να κάνει μικρές τομές γύρω από τα ούλα για να έχει πρόσβαση στο δόντι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το δόντι έχει σπάσει στη γραμμή των ούλων.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγωγής, ο οδοντίατρός σας θα τοποθετήσει ένα κομμάτι γάζας πάνω από το σημείο της εξαγωγής. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της αιμορραγίας και έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί θρόμβο αίματος. Αυτό είναι επιπλέον σημαντικό για την αποφυγή σχηματισμού ξηρών υποδοχών. Παρόλα αυτά, αναμένεται κάποια αιμορραγία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας για τις πρώτες ημέρες μετά τη διαδικασία.

Πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε μετά την εξαγωγή δοντιού

Το να ακολουθείτε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας σχετικά με τη διαδικασία ανάρρωσής σας είναι απολύτως υψίστης σημασίας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σας δίνουν οδηγίες για πράγματα που πρέπει να αποφύγετε, όπως οι ακόλουθες ουσίες και δραστηριότητες.

κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία σας γενικά, αλλά το κάπνισμα μετά την εξαγωγή δοντιού είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας κατάστασης που είναι γνωστή ως ξηρή κοιλότητα, η οποία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τεράστιους πόνους σε έναν ασθενή. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική σας διαδικασία επούλωσης. Γενικά, είναι καλύτερο να απέχετε για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την εξαγωγή σας.

Ποτό μέσα από καλαμάκια

Το να πίνετε μέσα από καλαμάκια έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει αναρρόφηση στην περιοχή γύρω από την περιοχή εξαγωγής των δοντιών σας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ξηρής υποδοχής και μπορεί επιπλέον να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση καλαμιού για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την αρχική σας εξαγωγή δοντιού.

Τρώγοντας σκληρά ή τραγανά τρόφιμα

Τα σκληρά ή τραγανά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματά σας με λάθος ακριβώς τρόπο μετά την εξαγωγή των δοντιών σας. Έχουν τη δυνατότητα να ερεθίσουν το σημείο της εξαγωγής και να καθυστερήσουν την επούλωση, επομένως γενικά, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε έως ότου το στόμα σας έχει χρόνο να ανακάμψει. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να στοχεύετε να τρώτε μαλακά φαγητά όπως γιαμ ή πουρέ πατάτας τις ημέρες μετά τη διαδικασία σας.

Συμμετοχή σε Εντατική Άσκηση

Η συμμετοχή σε υπερβολικά έντονη άσκηση μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για τα αποτελέσματά σας. Για τις πρώτες μέρες μετά την εξαγωγή των δοντιών σας, αυτή είναι μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρές κοιλότητες και να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης από τη διαδικασία σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αθλήματα μεγάλης επιρροής όπως η πάλη ή το ποδόσφαιρο. Εάν πρέπει να κάνετε σωματική δραστηριότητα, τότε θα πρέπει να επιμείνετε σε ελαφριές ασκήσεις όπως το τζόκινγκ ή το περπάτημα. Αυτό θα πρέπει να αναβάλει οτιδήποτε παρεμβαίνει στη διαδικασία επούλωσης σας.