Τι είναι οι λευκές κηλίδες στα δόντια;

Ας αφιερώσουμε ένα λεπτό για να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τα δόντια μας και την υγιεινή των δοντιών μας. Σπάνια σταματάμε για να σκεφτούμε πόσο σημαντικά είναι τα δόντια μας για εμάς και πώς αυτά τα μικρά τρίξιμο μπορούν να επηρεάσουν το πώς νιώθουμε. Όταν νιώθουμε σίγουροι για τα δόντια μας, θέλουμε να χαμογελάμε και να τα επιδεικνύουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τήρηση μιας καλής ρουτίνας οδοντικής υγιεινής είναι τόσο σημαντική για κάτι περισσότερο από την οδοντική μας υγεία.

Ωστόσο, μερικές φορές ακόμη και η καλή οδοντική υγιεινή δεν μας εμποδίζει να έχουμε οδοντικά προβλήματα ή αποχρωματισμούς όπως λευκές κηλίδες, αφήνοντάς μας απρόθυμους να χαμογελάμε. Τι είναι λοιπόν οι λευκές κηλίδες στα δόντια; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το κοινό οδοντικό πρόβλημα.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ μικροσκοπικές δυσχρωμίες ή κηλίδες στα δόντια σας; Αυτά τα λευκά στίγματα έχουν διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο σμάλτο, γεγονός που σας αφήνει μια μικρή αλλά ενοχλητική οδοντική ατέλεια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να έχετε αυτές τις λευκές κηλίδες, αλλά μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι φθοράς. Επομένως, είναι σημαντικό να εντοπιστεί η αιτία.

Σε αυτόν τον περιεκτικό οδηγό, οι αισθητικοί οδοντίατροι μας στο Smile Stories απαντούν στην ερώτηση «τι είναι οι λευκές κηλίδες στα δόντια;», εξηγούν τις αιτίες — και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές.

Αιτίες λευκών κηλίδων στα δόντια

Δεν είναι ασυνήθιστο να κοιτάζεστε στον καθρέφτη και να βλέπετε λεκέδες και δυσχρωμίες στα δόντια σας. Όλοι έχουμε τις ένοχες απολαύσεις μας όπως το κόκκινο κρασί, ο καφές και η μαύρη σοκολάτα. Όλα αυτά είναι νόστιμα, αλλά μπορεί να έχουν αποτελέσματα λεκέδων στα δόντια σας. Ωστόσο, τι γίνεται αν αυτοί οι αποχρωματισμοί είναι λευκοί; Λοιπόν, υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες που αναφέρονται παρακάτω.

Υποπλασία σμάλτου

Βασικά, η υποπλασία του σμάλτου σημαίνει ότι έχετε ένα ελάττωμα που σας κάνει να έχετε λιγότερο σμάλτο στα δόντια σας από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό. Η υποπλασία του σμάλτου προκαλείται γενικά από μια διατροφική ανεπάρκεια που μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικές λευκές κηλίδες, αποχρωματισμούς και απώλεια μετάλλων στα δόντια.

Η υποπλασία του σμάλτου μπορεί επίσης να προκληθεί από τη λήψη αντιβιοτικών που περιορίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών – και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποπλασία της αδαμαντίνης σε μικρά παιδιά. Μερικά άλλα συμπτώματα της υποπλασίας της αδαμαντίνης που πρέπει να προσέχετε είναι τα ευαίσθητα δόντια και οι γραμμές ή αυλακώσεις στην επιφάνεια των δοντιών σας.

Φτωχή διατροφή

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών και η κατανάλωση πολλών γλυκών είναι κακό για τη γενική υγεία σας, αλλά το ίδιο ισχύει και για την υγεία των δοντιών σας. Εάν έχετε μια πολύ όξινη διατροφή και καταναλώνετε πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα ή ποτά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό των δοντιών και σε αυτές τις αντιαισθητικές λευκές κηλίδες. Μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό όξινης πλάκας, η οποία είναι εξαιρετικά διαβρωτική στο σμάλτο.

Η ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα φαγητά μπορεί να είναι σημάδι ότι το σμάλτο των δοντιών σας καταστρέφεται. Προσέξτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και αλλάξτε τη σόδα με ένα ποτήρι H2O.

Φθορίωση

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πρέπει να προσπαθήσετε να πάρετε οδοντόκρεμα με φθόριο και ότι είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας. Ωστόσο, όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, είναι πιθανό να έχουμε πάρα πολλά καλά πράγματα. Η υπερβολική ποσότητα φθορίου στη διατροφή σας μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει αποχρωματισμό, αποσύνθεση και ακόμη και αυτές τις λευκές κηλίδες.

Δημιουργία πλάκας

Όλοι γνωρίζουμε ότι το βούρτσισμα των δοντιών μας πολλές φορές την ημέρα και η τακτική χρήση οδοντικού νήματος είναι σημαντικά για την υγεία των δοντιών μας, αλλά ξέρατε ότι η συσσώρευση πλάκας μπορεί επίσης να οδηγήσει στο σχηματισμό λευκών κηλίδων;

Αυτό είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα για όσους φορούν νάρθηκες που διαπιστώνουν ότι η πλάκα μπορεί να συσσωρευτεί κάτω από τον νάρθηκα, όπου είναι δύσκολο να καθαριστεί. Φροντίστε λοιπόν τα δόντια σας και φροντίστε το χαμόγελό σας.

Ύπνος με ανοιχτό στόμα

Τι? Εντάξει, ακούγεται ανόητο, αλλά είναι αλήθεια. Όχι μόνο είναι πιθανό να κρατάτε τους συντρόφους σας ξύπνιους με το ροχαλητό σας, αλλά ο ύπνος με το στόμα ανοιχτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση της επιφάνειας του σμάλτου των δοντιών σας. Αυτές οι λευκές κηλίδες στα δόντια είναι γενικά προσωρινές και θα εξαφανιστούν μόλις το σάλιο επανυδατώσει την επιφάνεια των δοντιών.

Θεραπείες Λευκών Κηλίδων

Θέλετε απεγνωσμένα να απαλλαγείτε από αυτές τις ερεθιστικές λευκές κηλίδες στα δόντια σας; Καταλαβαίνουμε; μπορεί να είναι μικρά, αλλά η αυτοπεποίθηση για το χαμόγελο πηγάζει από μέσα. Εάν αισθάνεστε ανασφαλείς για το χαμόγελό σας, τότε δεν θα θέλετε να το καμαρώσετε. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτές τις ενοχλητικές λευκές κηλίδες στα δόντια σας.

Διαδικασία Μικροαπόξεσης

Η μικροαπόξεση κάνει ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς να κάνει. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί με ασφάλεια ένα στρώμα σμάλτου από τα δόντια σας. Η διαδικασία αφαιρεί επίσης τις λευκές κηλίδες στα δόντια σας, αφήνοντάς τα να φαίνονται πιο λαμπερά και υγιή.

Καπλαμάδες

Όταν λέμε καπλαμάς, πιθανότατα σκέφτεστε αμέσως είτε ηθοποιούς του Χόλιγουντ είτε αστέρια του ριάλιτι από το Essex, αλλά αυτή η οδοντιατρική θεραπεία είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να κρύψετε αυτές τις λευκές κηλίδες στα δόντια σας και να σας χαρίσει μια νέα αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Εάν έχετε υψηλή κάλυψη λευκών κηλίδων, ίσως αξίζει να εξετάσετε αυτήν την πορεία θεραπείας. Οι καπλαμάδες λειτουργούν κολλώντας μόνιμα πορσελάνη ή σύνθετα κοχύλια στο χρώμα των δοντιών στα πραγματικά δόντια σας, τα οποία θα κρύψουν τυχόν λευκές κηλίδες που έχετε. Αυτοί οι καπλαμάδες παρασκευάζονται από τον αισθητικό οδοντίατρό σας