Οι διαφορετικοί τύποι και η σημασία των οδοντικών σφραγισμάτων

Η οδοντική υγεία είναι ένα κρίσιμο μέρος μιας πιο υγιούς και πιο ευτυχισμένης ζωής. Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής βοηθά να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό και να προλαμβάνετε στοματικά προβλήματα όπως η κακή αναπνοή και η τερηδόνα. Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις στην οδοντική υγιεινή, η τερηδόνα αποτελεί πρόβλημα για πολλά παιδιά και ενήλικες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η τερηδόνα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας, όπως απόστημα ή αποτυχία δοντιών.

Τα σφραγίσματα δοντιών βοηθούν στην αποκατάσταση των σπασμένων ή κατεστραμμένων δοντιών βελτιώνοντας την κανονική λειτουργία και την εμφάνισή τους. Βοηθούν στην πλήρωση χώρων όπου μπορεί να εισέλθουν βακτήρια, σταματώντας την εξέλιξη της τερηδόνας.

Τύποι σφραγίσεων δοντιών

Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, υπάρχουν διάφορες επιλογές για σφραγίσματα δοντιών. Ο οδοντίατρός μας στο Milestone Family Dentistry θα αξιολογήσει την οδοντική σας υγεία και θα συζητήσει την τέλεια επιλογή σφράγισης δοντιών για εσάς:

Γεμίσματα αμαλγάματος

Αυτά είναι κατασκευασμένα από συνδυασμό μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ασημιού, του κασσίτερου και του χαλκού. Τα σφραγίσματα αμαλγάματος είναι δυνατά και στιβαρά και ιδανικά για το γέμισμα των κοιλοτήτων στο πίσω μέρος του στόματος όπου πραγματοποιείται η μάσηση.

Σύνθετες γεμίσεις

Αυτά διαθέτουν έναν συνδυασμό ισχυρών σωματιδίων πλαστικού και γυαλιού που δημιουργούνται για να ταιριάζουν με το χρώμα των δοντιών σας. Τα σύνθετα γεμίσματα είναι τέλεια για μικρού έως μεσαίου μεγέθους αντικαταστάσεις σε περιοχές του στόματός σας που πρέπει να αντέχουν σε μέτρια μάσηση.

Κεραμικά γεμίσματα

Πρόκειται για σφραγίσματα στο χρώμα των δοντιών συνήθως από πορσελάνη. Τα κεραμικά σφραγίσματα δοντιών είναι πιο ανθεκτικά στη χρώση και είναι αισθητικά ευχάριστα.

Ιονομερές υάλου

Αυτή η πάστα από ακρυλικό και γυαλί χρησιμοποιείται για να σχηματίσει μια σφιχτή σφράγιση μεταξύ του κατεστραμμένου δοντιού και του περιβάλλοντός του. Ένα γυάλινο ιοντομερές γέμισμα δρα ως σφραγιστικό, επιτρέποντας στο δόντι να παραμείνει προστατευμένο.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της σφράγισης των δοντιών;

Ο επαγγελματίας μας στη γενική οδοντιατρική θα αξιολογήσει την υγεία των δοντιών καθώς και τη γενική σας υγεία. Θα αξιολογήσουν την πληγείσα περιοχή και μπορεί να κάνουν ακτινογραφίες εάν χρειαστεί. Πριν γεμίσετε τις κοιλότητες, ο οδοντίατρός σας θα μουδιάσει την περιοχή που θα θεραπεύσετε, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, των ούλων και του γύρω δέρματος. Αυτό βοηθά στη μείωση της ενόχλησης κατά τη διαδικασία πλήρωσης. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει την τερηδόνα και θα αντικαταστήσει τα χαλασμένα μέρη με ένα σφράγισμα.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σφράγισης των δοντιών, το στόμα σας μπορεί να παραμείνει μουδιασμένο για μερικές ακόμη ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να προσέχετε τι τρώτε και πίνετε. Αποφύγετε να μασάτε τις μουδιασμένες περιοχές. Θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν οδοντίατρο αν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Μόλυνση

Μερικές φορές, ένα σφράγισμα δοντιού μπορεί να απομακρυνθεί από το προσαρτημένο δόντι δημιουργώντας ένα μικρό χώρο. Αυτό μπορεί να προσελκύσει βακτήρια που προκαλούν επιπλέον τερηδόνα.

Βλάβη

Ένα σφράγισμα δοντιών μπορεί να σπάσει, να σπάσει ή να πέσει. Το δάγκωμα σε κάτι σκληρό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο γέμισμα. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο αμέσως αν παρατηρήσετε βλάβη στο σφράγισμα των δοντιών σας.

Σημασία των οδοντικών σφραγισμάτων

Παρά τη διατήρηση των πρακτικών στοματικής υγιεινής, τα δόντια σας μπορεί να εξακολουθούν να εκτίθενται σε τερηδόνα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως τα ζαχαρούχα ποτά στο φαγητό που τρώτε. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα βοηθήσει στην ανίχνευση πρώιμων σημείων μόλυνσης και θα βοηθήσει στην αποφυγή μελλοντικών δαπανηρών διαδικασιών. Θα πρέπει να κάνετε σφράγισμα δοντιών αμέσως μόλις τα παρατηρήσετε ή μόλις σας ενημερώσει ο οδοντίατρός σας.

Διατηρήστε ένα υγιές χαμόγελο

Το χαμόγελό σας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούν οι άνθρωποι σε εσάς κατά τη συναναστροφή. Τα χαλασμένα δόντια μπορεί να βλάψουν το χαμόγελό σας και να μειώσουν την αυτοπεποίθησή σας ενώ αλληλεπιδράτε με άλλους. Τα σφραγίσματα των δοντιών είναι φτιαγμένα για να μοιάζουν με τα φυσικά σας δόντια. Βοηθούν να διατηρήσετε το χαμόγελό σας και σας επιτρέπουν να διατηρείτε αυτοπεποίθηση ενώ μιλάτε κάθε μέρα.

Πρόληψη της τερηδόνας

Η φθορά των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε στοματικές λοιμώξεις εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα σφραγίσματα των δοντιών απαιτούνται για την πρόληψη της εξέλιξης της τερηδόνας μόλις αυτή αναπτυχθεί. Βοηθούν το δόντι να παραμείνει συνδεδεμένο ενώ αποκαθιστά τη λειτουργία δαγκώματος.

Ανακουφίστε τον πόνο και την ενόχληση

Οι κοιλότητες μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία σε υπερβολικά κρύα ή ζεστά φαγητά και ποτά. Τα σύνθετα σφραγίσματα βοηθούν στην προστασία των νεύρων όπου υπάρχει τερηδόνα, μειώνοντας την ενόχληση. Σας δίνουν τη δυνατότητα να καταναλώνετε τρόφιμα και ποτά χωρίς να ανησυχείτε μήπως υποφέρετε από ευαισθησία στα δόντια.

Πρόληψη λοιμώξεων

Τα βακτήρια στο στόμα μπορεί να εξαπλωθούν στον πολφό του δοντιού, προκαλώντας μόλυνση. Οι λοιμώξεις μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλα δόντια και περιοχές του σώματος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας. Τα σφραγίσματα των δοντιών βοηθούν στο κλείσιμο των χώρων όπου μπορεί να εισβάλουν βακτήρια, μειώνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων.

Βελτιωμένη λειτουργικότητα των δοντιών

Οι κοιλότητες αναπτύσσονται σε μικροσκοπικές τρύπες και ανοίγματα και μπορεί να κάνουν δύσκολη τη μάσηση. Το φαγητό μπορεί να είναι λιγότερο επώδυνο αν σκεφτείτε να κάνετε σφράγισμα δοντιών για το φθαρμένο δόντι σας.