Τύποι βακτηρίων στο στόμα

Και τα καλά και τα κακά βακτήρια μπορούν να βρεθούν στο στόμα σας. Έχοντας μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα στοματικής φροντίδας, εκτός από την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης των επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα σας. Παρακάτω θα βρείτε τους κοινούς τύπους βακτηρίων του στόματος και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε.

Τύποι βακτηρίων στο στόμα

Το στόμα σας έχει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών βακτηρίων σε αυτό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάνω από 70 διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στο στόμα σας, αλλά τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται φυσικά και δεν είναι επιβλαβή. Βακτήρια όλων των ειδών μπορούν να βρεθούν σε όλο το στόμα σας, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, των ούλων, της γλώσσας, των μάγουλων και του πίσω μέρους του λαιμού σας. Ορισμένοι τύποι βακτηρίων είναι επιβλαβείς και μπορούν να προκαλέσουν οδοντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τερηδόνας και της νόσου των ούλων. Η εστίαση στη μείωση του αριθμού των κακών βακτηρίων στο στόμα σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της στοματικής σας υγείας και στη μείωση του κινδύνου οδοντικών προβλημάτων.

Κακά βακτήρια

Τρεις συνήθεις τύποι επιβλαβών βακτηρίων μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική σας υγεία. Το ένα σχετίζεται με την τερηδόνα και τα άλλα δύο σχετίζονται με την ασθένεια των ούλων.  Ζει σε όλο το στόμα σας και ευδοκιμεί από τη ζάχαρη και τα προϊόντα σακχαρόζης. Μόλις τα βλαβερά βακτήρια ενωθούν με τη ζάχαρη, μπορούν γρήγορα να διπλασιαστούν και να εκκρίνουν επιβλαβή οξέα. Τα επιβλαβή οξέα επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών σας με αποτέλεσμα την τερηδόνα.

Αυτοί οι τύποι βακτηρίων μπορούν να επιβιώσουν χωρίς οξυγόνο και μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Προκαλούν φλεγμονή στα ούλα σας και διαταράσσουν τα καλά βακτήρια στο στόμα σας. Μόλις πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια, μπορούν να μπουν κάτω από τη γραμμή των ούλων σας και να επηρεάσουν αρνητικά τον συνδετικό ιστό και τα οστά γύρω από τα δόντια σας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών σας και πιθανώς να χρειαστεί αφαίρεση.

Αφαίρεση επιβλαβών βακτηρίων

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείτε από τα επιβλαβή βακτήρια είναι να παραμένετε συνεπείς με την καθημερινή σας στοματική φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει:

Βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες
Καθημερινό νήμα
Χρησιμοποιώντας τακτικά αντιβακτηριακά ξεβγάλματα

Το βούρτσισμα και το νήμα από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες τεχνικές βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος για να φτάσετε σε όλα τα δυσπρόσιτα σημεία στο στόμα σας. Εκτός από την καθημερινή σας στοματική φροντίδα, είναι επίσης σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο. Σας συνιστούμε να κάνετε έναν οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες για να διατηρήσετε τη στοματική σας υγεία.

Οδοντική θεραπεία

Εάν τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα σας έχουν επηρεάσει τη στοματική σας υγεία, πιθανότατα θα χρειαστείτε οδοντιατρική θεραπεία. Εάν τα επιβλαβή βακτήρια έχουν προκαλέσει τερηδόνα, αποδεικνύεται σημαντικό να λάβετε αμέσως θεραπεία. Αλλά, εάν συλληφθεί νωρίς, μπορεί να χρειαστείτε μόνο ένα σφράγισμα δοντιών. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να απαιτήσει ριζικό σωλήνα ή αφαίρεση.

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια των ούλων σας. Υπάρχουν δύο κύρια στάδια της νόσου των ούλων, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Η ουλίτιδα είναι μια ήπια μορφή ασθένειας των ούλων που επηρεάζει μόνο τα ούλα σας. Ωστόσο, η περιοδοντίτιδα είναι πιο προχωρημένη και διεισδύει βαθιά στους ιστούς σας επηρεάζοντας τα οστά που υποστηρίζουν τα δόντια σας. Εάν διαπιστωθεί ότι έχετε ασθένεια των ούλων, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο πιο συχνά, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της πάθησης. Ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η ασθένεια των ούλων σας, ο οδοντίατρός σας θα συζητήσει τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για τις μοναδικές οδοντιατρικές σας ανάγκες.