Είναι το οδοντικό δέσιμο και τα σφραγίσματα το ίδιο;

Η οδοντική συγκόλληση και τα σφραγίσματα είναι αποτελεσματικές οδοντιατρικές θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Επειδή και οι δύο είναι πολύ κοινές επιλογές θεραπείας, ίσως αναρωτιέστε, είναι η οδοντική συγκόλληση και τα σφραγίσματα το ίδιο; Και οι δύο θεραπείες έχουν κάποιες ομοιότητες, αλλά είναι μοναδικά διαφορετικές. Για παράδειγμα, η οδοντική συγκόλληση μπορεί να είναι και επανορθωτική και καλλυντική. Ωστόσο, τα οδοντικά σφραγίσματα χρησιμοποιούνται κυρίως για σκοπούς αποκατάστασης. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές μεταξύ οδοντικής συγκόλλησης και σφραγίσματος.

Είναι το Συγκόλληση δοντιών και Γεμίσματα το ίδιο;

Το αν χρειάζεστε οδοντική συγκόλληση ή σφραγίσματα εξαρτάται από τις μοναδικές οδοντιατρικές σας ανάγκες. Αντί να ερευνάτε εκτενώς μόνοι σας, είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο για να καθορίσετε ποιος είναι κατάλληλος για εσάς. Παρακάτω είναι μερικές από τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο θεραπειών.

Συγκόλληση δοντιών

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή ρητίνης χρώματος των δοντιών σε περιοχές του δοντιού σας που έχουν πελεκηθεί, ραγίσει, αποχρωματιστεί ή καταστραφεί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο αποχρωματισμός ή τα μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών σας. Η ρητίνη στο χρώμα των δοντιών είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά πλαστικά υλικά που σκληραίνουν κάτω από ένα ειδικό φως πολυμερισμού. Το υλικό συνδέεται αποτελεσματικά με το δόντι σας για να αποκαταστήσει και να βελτιώσει την όψη του. Ο οδοντίατρός σας στο Encino θα ταιριάζει με το χρώμα του υλικού με τα φυσικά σας δόντια για να διατηρήσει την ομοιομορφία του χαμόγελου σας.

Η οδοντική συγκόλληση είναι μια αρκετά γρήγορη θεραπεία καθώς χρειάζεται μόνο μία επίσκεψη και όχι περισσότερο από 30 λεπτά έως μία ώρα. Είναι μια ομαλή και ανώδυνη διαδικασία, επομένως δεν θα χρειαστείτε αναισθησία. Αυτό είναι ιδανικό για ασθενείς που έχουν οδοντικό άγχος. Εκτός από την ευκολία που συνοδεύει τη θεραπεία, είναι επίσης μια οικονομικά αποδοτική επιλογή που παρέχει παρόμοια αποτελέσματα σε σύγκριση με εναλλακτικές επιλογές θεραπείας. Μπορεί επίσης να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια εάν προσέχετε καλά τη στοματική σας υγεία.

Σφραγίσματα δοντιών

Τα οδοντικά σφραγίσματα είναι η πιο κοινή οδοντιατρική επέμβαση και είναι μια κατά κύριο λόγο επανορθωτική οδοντιατρική θεραπεία. Τα σφραγίσματα χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τη θεραπεία της βλάβης που προκαλείται από την τερηδόνα. Η τερηδόνα παραμένει ένα από τα πιο κοινά οδοντικά προβλήματα μεταξύ των ενηλίκων, καθώς σχεδόν το 90% καταλήγει να επηρεάζεται από το πρόβλημα. Ένα σφράγισμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω τερηδόνας και στην αντιμετώπιση της βλάβης που προκαλείται από αυτήν. Διάφορα υλικά μπορούν να λειτουργήσουν για οδοντικά σφραγίσματα, όπως σύνθετο χρώματος δοντιού, υαλοϊονομερές, πορσελάνη, χρυσός και ασήμι. Μερικά από αυτά μπορούν ακόμη και να ταιριάζουν με τα φυσικά σας δόντια.

Η θεραπεία είναι αρκετά γρήγορη και διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εφαρμόζουμε τοπικό αναισθητικό για να μειώσουμε τυχόν ενόχληση. Εάν το σφράγισμα υπάρχει μόνο στην επιφάνεια του δοντιού σας, το αναισθητικό δεν είναι απαραίτητο. Πριν εφαρμόσουμε το σφράγισμα, χρησιμοποιούμε οδοντικό τρυπάνι για να αφαιρέσουμε την τερηδόνα. Στη συνέχεια αποστειρώνουμε την περιοχή και εφαρμόζουμε και γυαλίζουμε το σφράγισμα ώστε να λειτουργεί και να μοιάζει ακριβώς με το φυσικό σας δόντι. Ανάλογα με τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται, τα σφραγίσματα μπορούν να διαρκέσουν από 5 έως 25 χρόνια εάν προσέχετε καλά τη στοματική σας υγεία.