Σύνθετα οδοντικά σφραγίσματα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα σφραγίσματα για τα δόντια μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικά όταν δεν είστε σίγουροι τι συμβαίνει και γιατί. Είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές αναπάντητα ερωτήσεις που δεν είχατε χρόνο να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας όταν το κεφάλι σας στραγγίστηκε. Πόση ώρα θα πάρει? Θα πονέσει; Ποια είναι η διαδικασία; Στην πραγματικότητα, τι είναι πραγματικά το σύνθετο;

Όσο περισσότερο κατανοείτε τη διαδικασία σύνθετης πλήρωσης, τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε. Είναι απλό και απλό. Αν ψάχνετε για ένα one-stop-shop για να εξηγήσετε τι είναι τα σύνθετα γεμίσματα και να απαντήσετε στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Τι είναι στην πραγματικότητα το σύνθετο;

Χωρίς να γίνεται πολύ τεχνικό, τα σύνθετα σφραγίσματα είναι ένα υλικό ρητίνης χρώματος δοντιού. Υπάρχουν δύο κύρια συστατικά αναμεμειγμένα μεταξύ τους, μια ρητίνη και ένα πληρωτικό.

Σκεφτείτε το σαν να φτιάχνετε χυλό. Η βρώμη είναι το πληρωτικό και το γάλα είναι η ρητίνη. Όσο περισσότερο γάλα προσθέτετε τόσο πιο ρευστός γίνεται ο χυλός. Το Composite έρχεται στο σωληνάριο είτε ως παχύ υλικό που μοιάζει με πλαστελίνη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περιοχές που χρειάζονται αντοχή είτε ως υγρό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα μπροστινά δόντια. Οι αναλογίες αυτής της ρητίνης και του πληρωτικού είναι αυτές που καθορίζουν το ιξώδες.

Πώς μοιάζει μια σύνθετη γέμιση;

Πριν το βάλετε στο στόμα σας είναι συνήθως πλαστελίνη σαν στόκος.

Στη συνέχεια το τοποθετούμε στο στόμα σας και αφού τελειώσουμε μοιάζει απλώς με δόντι. Μόλις μπει στο στόμα όταν είναι σερβιρισμένο, μπορεί να μην το παρατηρήσετε καν. Δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε πού τελειώνει το δόντι και πού ξεκινά το σύνθετο στην παραπάνω φωτογραφία.

Σε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύνθετο;

Τα σύνθετα γεμίσματα είναι απίστευτα ευέλικτα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουν ένα δόντι που έχει φθαρεί, να διορθώσουν τσιπς στα μπροστινά δόντια, να δημιουργήσουν φθαρμένα δόντια από το τρίξιμο ή τη διάβρωση, να δημιουργήσουν όμορφες όψεις ή άκρες για να αλλάξουν το σχήμα ή το μέγεθος των δοντιών. Είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική για να αντικαταστήσουν το αμάλγαμα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται μια σύνθετη γέμιση;

Εξαρτάται από το τι έχετε κάνει, αλλά γενικά, μια σύνθετη γέμιση διαρκεί περισσότερο από άλλους τύπους γεμίσματος. Υπάρχουν διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδίου «σαμπουάν» και «μαλτιοποίησης» πριν από την τοποθέτηση του σύνθετου υλικού.

Τοποθετούνται επίσης σε στρώσεις και κάθε στρώμα ορίζεται ξεχωριστά. Έπειτα, τελικά πρέπει να γυαλιστούν και να γυαλιστούν στο τέλος για να αναμειχθούν στα φυσικά σας δόντια.

Όλα αυτά προσθέτουν χρόνο. Ένα μικρό, απλό τσιπ μπορεί να διαρκέσει μόνο 20 λεπτά για να επισκευαστεί. Ωστόσο, ένας ειδικός χειροποίητος σύνθετος καπλαμάς μπορεί να διαρκέσει μια ώρα, για παράδειγμα.

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνει;

Οπότε μόλις ολοκληρώσατε τον έλεγχο. Ο οδοντίατρός σας έχει κάνει μερικές ακτινογραφίες, είπε τυχαίους αριθμούς και γράμματα στην οδοντιατρική νοσοκόμα του και γυρίζει προς το μέρος σας και λέει “Χρειάζεστε ένα σφράγισμα…”.

Μπορεί να χρειαστείτε ή όχι αναισθητικό ανάλογα με το μέγεθος του γεμίσματος. Εάν είναι μικρό, μπορείτε να το ξεφύγετε, αλλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υπάρχει πολύ πλύσιμο και στέγνωμα του δοντιού σας. Αυτό μπορεί να είναι ευαίσθητο, επομένως θα σας συνιστούσα συνήθως να επιλέξετε ένα μικρό αναισθητικό για να αφαιρέσετε την άκρη για κάθε περίπτωση.

Ακολουθούν τα 5 στάδια μιας διαδικασίας σύνθετης πλήρωσης:

Η αποσύνθεση αφαιρείται και η κοιλότητα διαμορφώνεται έτσι ώστε να είναι έτοιμη για το γέμισμα.
Το Etch (σαμπουάν) τοποθετείται στην περιοχή όπου πρόκειται να κολλήσει η σύνθετη γέμιση και στη συνέχεια ξεπλένεται.
Τοποθετείται bond layer (conditioner). Αυτό λειτουργεί ως υπόστρωμα και αυξάνει την αντοχή του σύνθετου υλικού να κολλήσει στο δόντι σας. Είναι σετ με μπλε φως.
Προστίθενται σύνθετα στρώματα και το καθένα σετ με το μπλε φως. Ο χρόνος ρύθμισης της σύνθετης πλήρωσης είναι μόλις 30 δευτερόλεπτα.
Η γέμιση γυαλίζεται και τελειώνει για να γίνει λαμπερή και αναμειγνύεται.