Τι να τρώτε μετά από χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων

Παρά τις εξελίξεις στην οδοντιατρική τεχνολογία, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν απώλεια δοντιών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή ρουτίνα οδοντικής υγιεινής, ασθένεια των ούλων ή ακόμα και τραύμα στο στόμα σας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για την απώλεια δοντιών. Μία από τις σημαντικές πτυχές της λήψης οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η περίοδος αποκατάστασης. Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στο τι τρώτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να τρώτε μετά την επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Τι να τρώτε μετά από χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων

Το ραντεβού σας για οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες, οπότε πιθανότατα θα πεινάσετε αμέσως μετά. Η λήψη των κατάλληλων μετεγχειρητικών μέτρων όσον αφορά το φαγητό είναι σημαντική για την ανάρρωσή σας. Η ικανότητά σας να μασάτε θα επηρεαστεί για περίπου δύο εβδομάδες, επομένως λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να φάτε μετά την επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων για βέλτιστη αποκατάσταση.

Υγρά Γεύματα

Αυτό μπορεί να ακούγεται χειρότερο από ό,τι είναι, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά την κατανάλωση τροφών που δεν χρειάζεται να μασήσετε. Αυτό είναι μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά την οδοντιατρική σας επέμβαση και μπορείτε σταδιακά να προσαρμοστείτε καθώς αρχίζετε να θεραπεύεστε. Εστιάστε στα υγρά γεύματα για τις δύο πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.

Μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα περιλαμβάνουν σούπες, ζωμούς, ποτά υποκατάστατων γευμάτων, σέικ πρωτεΐνης, smoothies φρούτων και χυμούς. Συμπεριλάβετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη C. Το ασβέστιο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια σας γερά και η βιταμίνη C μπορεί να προάγει την καλή υγεία των ούλων. Ωστόσο, αποφύγετε να καταναλώνετε πολλά εσπεριδοειδή καθώς μπορούν να διασπάσουν το σμάλτο των δοντιών σας λόγω της οξύτητάς τους.

Εύκολο στην πέψη Γεύματα

Καθώς μεταβαίνετε από τα υγρά σε πιο στερεά τρόφιμα, επιλέξτε μαλακές τροφές που είναι λίγο πιο χορταστικές χωρίς να χρειάζεται πολύ μάσημα για να διασπαστούν. Μπορείτε να αρχίσετε να εισάγετε αυτά τα τρόφιμα μετά τις πρώτες δύο ημέρες. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας στο Encino εάν ανησυχείτε για το οδοντικό σας εμφύτευμα ή την πρόοδο της ανάρρωσής σας.

Μερικά από τα καλύτερα εύπεπτα γεύματα περιλαμβάνουν πλιγούρι βρώμης με πολτοποιημένα μούρα, σάλτσα με μαλακό τυρί, πουρέ πατάτας και σάλτσα, ομελέτα με μαλακό τυρί, πουρέ γλυκοπατάτας. Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου και βιταμίνης D που συμβάλλει στην καλή οδοντική υγεία. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C (χωρίς όλη την οξύτητα των εσπεριδοειδών) η οποία είναι χρήσιμη για τα ούλα σας.

Εύκολα μασώμενα γεύματα

Καθώς προχωράτε στην ανάρρωσή σας, θα ξέρετε πότε μπορείτε να εισάγετε τροφές που απαιτούν περισσότερο μάσημα. Θα πρέπει να μπορείτε να τρώτε πιο εύκολα μασώμενα γεύματα μετά την πρώτη εβδομάδα της ανάρρωσής σας.

Μερικά από τα καλύτερα εύκολα μασώμενα τρόφιμα περιλαμβάνουν μαγειρεμένα φυλλώδη χόρτα και κρέας που είναι μαλακό, υγρό και εύκολο να μασηθεί. Τα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο και το σπανάκι μπορούν να σας προσφέρουν ασβέστιο καθώς θεραπεύετε, το οποίο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τα δόντια σας. Ενώ το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το μοσχαρίσιο κρέας μπορούν να μαγειρευτούν σε σημείο που να είναι εύκολο να μασηθούν, τα ψάρια είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή κατά την περίοδο ανάρρωσής σας. Ο σολομός, ο μπακαλιάρος ή η ιππόγλωσσα είναι πραγματικά εύκολο να μασηθούν και είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής εάν τα ούλα σας είναι ακόμα πρησμένα.