Πώς να ισιώσετε τα δόντια χωρίς σιδεράκια

Όλοι θέλουν ίσια δόντια, αλλά καταλαβαίνω ότι η παραδοσιακή διαδρομή με νάρθηκες μπορεί να είναι μεγάλη αναβολή για μερικούς ανθρώπους. Η δέσμευση να περπατάς με τις γραμμές του τρένου στα δόντια σου για έως και 2 χρόνια ως εργαζόμενος ενήλικας δεν έχει πάντα τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή δεν σας αρέσει να φοράτε τιράντες δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε το χαμόγελο των ονείρων σας. Υπάρχουν και άλλες εξαιρετικές επιλογές διαθέσιμες σήμερα που μπορείτε να πετύχετε ακριβώς αυτό.

Σε γενικές γραμμές έχουμε δύο φανταστικές λύσεις. Είτε χρησιμοποιήστε σύγχρονες εναλλακτικές μεθόδους θεραπειών ανόρθωσης δοντιών είτε χρησιμοποιήστε μεταμφιέσεις για να δώσετε την όψη πιο ίσιων δοντιών χωρίς να κάνετε στην πραγματικότητα ορθοδοντική θεραπεία.

Σαφείς ευθυγραμμιστές

Η τεχνολογία ανόρθωσης δοντιών έχει βελτιωθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια. Η Invisalign, για παράδειγμα, επενδύει εκατομμύρια δολάρια σε εναλλακτικές τεχνικές ισιώματος που λειτουργούν εξίσου καλά με τα παραδοσιακά σιδεράκια, αλλά χωρίς τους βραχίονες και τα καλώδια.

Οι καθαροί ευθυγραμμιστές είναι σχεδόν αόρατοι λεπτοί πλαστικοί δίσκοι που μοιάζουν με προστατευτικά του στόματος ή δίσκους λεύκανσης. Τα φοράτε για 22 ώρες την ημέρα και τα αφαιρείτε μόνο για φαγητό και ποτό.

Υπάρχει μια καθορισμένη σειρά για αυτά και καθώς τα αλλάζετε κάθε 1-2 εβδομάδες θα ωθήσουν σταδιακά τα δόντια σας σε τέλεια ευθυγράμμιση. Οι καθαροί ευθυγραμμιστές είναι πιο διακριτικοί και πιο άνετοι από τα παραδοσιακά σιδεράκια και επίσης πιο υγιεινοί καθώς το βούρτσισμα είναι ευκολότερο. Ωστόσο, απαιτούν πειθαρχία από την πλευρά σας. Εάν δεν τα φοράτε, τα δόντια σας απλά δεν θα κουνηθούν. Η κορυφαία μάρκα καθαρής ευθυγράμμισης στον κόσμο είναι η Invisalign, η οποία έχει ισιώσει τώρα σχεδόν 6 εκατομμύρια χαμόγελα ανθρώπων.

Γλωσσικά σιδεράκια

Ωστόσο, επειδή τα γλωσσικά σιδεράκια κάθονται στο πίσω μέρος των δοντιών σας, δεν μπορείτε να τα δείτε. Για το λόγο αυτό, αξίζει να αναφερθούν ως εναλλακτική μέθοδος για το πώς να ισιώσετε τα δόντια σας χωρίς σιδεράκια.

Όπως τα κανονικά σιδεράκια τρένου, το πλεονέκτημα των γλωσσικών τιράντες είναι ότι στερεώνονται στα δόντια σας με σύρματα και βραχίονες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συμμόρφωση ή να ξεχάσετε να τα τοποθετήσετε. Ωστόσο, μπορεί να είναι άβολα στη γλώσσα σας και να επηρεάσουν την ομιλία σας. Επωνυμίες όπως το Incognito μπορεί επίσης να είναι πολύ πιο ακριβές από τα παραδοσιακά σιδεράκια ή τα σαφή ευθυγράμμιση.

Ευθυγραμμιστής Inman

Το Inman Aligner είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ισιώσετε τα δόντια χωρίς σιδεράκια σε πολύ ήπιες περιπτώσεις συνωστισμού.

Μπορούν να είναι χρήσιμα αν έχετε ήδη ισιώσει τα δόντια σας, αλλά έχουν παρασυρθεί πίσω με την πάροδο του χρόνου. Το κύριο ζήτημα είναι ότι είναι περιορισμένα στις κινήσεις των δοντιών που μπορούν να κάνουν, είναι πολύ ογκώδη στη γλώσσα σας και έχουν μια άσχημη μεταλλική ράβδο πάνω από τις μπροστινές επιφάνειες.

Μεταμφιέσεις για ίσιωμα δοντιών χωρίς σιδεράκια
Αντί να ισιώσετε τα δόντια σας στην ιδανική τους θέση τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, η μεταμφίεση δεν περιλαμβάνει την κίνηση των δοντιών, αλλά τον χειρισμό αυτού που ήδη έχετε για να τα κάνετε να φαίνονται ίσια.

Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν τα ισιώνετε, αλλά τα καλύπτετε με μια πρόσοψη, μάλλον σαν ταπετσαρία πάνω από μπογιά.

Σύνθετη συγκόλληση

Το σύνθετο φαίνεται να είναι το υλικό επιλογής αυτή τη στιγμή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσθήκη στις γωνίες και τις άκρες των δοντιών για να γεμίσει τσιπς και κενά, δίνοντας την όψη ανόρθωσης. Αυτό ονομάζεται συγκόλληση σύνθετης ακμής.

Εναλλακτικά, μπορεί να τοποθετηθεί και ως σύνθετες όψεις. Αυτό συμβαίνει όταν ένα στρώμα τοποθετείται σε ολόκληρη την μπροστινή επιφάνεια του δοντιού σας για να το φέρει σε ευθυγράμμιση με αυτές που βρίσκονται δίπλα τους.

Τα σύνθετα υλικά συγκόλλησης είναι φανταστικά αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται στα σωστά χέρια. Οποιαδήποτε μόλυνση του νερού και το υλικό θα αποκολληθούν. Εξαρτάται επίσης από την ικανότητα του οδοντιάτρου να τα κάνει να φαίνονται φυσικά και καλά γυαλισμένα, γι’ αυτό επιλέξτε έναν οδοντίατρο με εμπειρία. Ακόμη και οι καλύτεροι οδοντίατροι θα σας πουν ότι η διάρκεια ζωής των σύνθετων υλικών για το ίσιωμα των δοντιών χωρίς σιδεράκια είναι περίπου 3-7 χρόνια. Θα πρέπει να περιμένετε κάποιο σκάσιμο και θάμπωμα των δοντιών και την ανάγκη για επισκευές και γυάλισμα με την πάροδο του χρόνου.