Τι να κάνετε εάν πέσει ένα οδοντικό σφράγισμα;

Τα οδοντικά σφραγίσματα είναι μια κοινή αισθητική οδοντιατρική θεραπεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για αποκατάσταση όσο και για καλλυντικούς σκοπούς. Ο πιο συνηθισμένος σκοπός είναι η προστασία των δοντιών σας μετά την αφαίρεση της τερηδόνας. Ωστόσο, μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν τσιπς, ρωγμές, αποχρωματισμό ή άλλες μικρές ατέλειες των δοντιών. Ενώ είναι ανθεκτικά και μακράς διαρκείας, μπορεί να πέσουν. Ίσως αναρωτιέστε τι να κάνετε αν πέσει μια γέμιση; Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμα βήματα για το πώς να φροντίσετε το δόντι σας εάν το σφράγισμα σας πέσει.

Τι να κάνετε αν πέσει μια γέμιση;

Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν πέσει η γέμιση σας. Εστιάστε στα παρακάτω και αναζητήστε αμέσως οδοντιατρική θεραπεία.

Καλέστε τον οδοντίατρό σας

Όταν πέσει το σφράγισμα μπορεί να εκθέσει το δόντι σας σε επιβλαβή βακτήρια. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρό σας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού. Ενημερώστε τους τα συμπτώματά σας καθώς μπορούν να σας δώσουν περισσότερες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε. Εάν πονάτε πολύ, μπορεί να θέλουν να σας δουν αμέσως.

Κρατήστε τη γέμιση

Αν βρείτε το μέρος της γέμισης που έχει πέσει, κρατήστε το. Ο οδοντίατρος στο Montclair μπορεί να καθορίσει εάν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή όχι. Διατηρήστε το σε καθαρό δοχείο μέχρι το ραντεβού σας.

Καθαρισμός των δοντιών σας

Το σφράγισμα σας είναι εκεί για να προστατεύει το δόντι σας. Χωρίς το σφράγισμα, το δόντι σας μπορεί να εκτεθεί άσκοπα σε επιβλαβή βακτήρια και υπολείμματα. Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Κάντε γαργάρες με αυτό το διάλυμα για μερικά δευτερόλεπτα μερικές φορές την ημέρα. Αυτό μπορεί να προστατεύσει το δόντι σας μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο.

Ρουτίνα στοματικής φροντίδας

Πρέπει ακόμα να παραμείνετε συνεπείς με την καθημερινή σας ρουτίνα στοματικής φροντίδας. Αυτό περιλαμβάνει βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για δύο λεπτά. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά. Ωστόσο, βουρτσίστε την περιοχή όπου έπεσε το γέμισμα σας πολύ απαλά. Μπορεί να είναι ευαίσθητο, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί.

Τι να Αποφύγετε

Μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο, αποφύγετε να μασάτε στο πλάι του στόματός σας όπου έπεσε το σφράγισμα. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι είναι προστατευμένο και να αποφευχθεί η απομάκρυνση ανεπιθύμητης τροφής σε αυτό.

Προστατέψτε το δόντι σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντικό κερί ή ένα προσωρινό υλικό πλήρωσης για να προστατέψετε το εκτεθειμένο δόντι σας. Αυτή δεν είναι μια μακροπρόθεσμη επιλογή. Ωστόσο, είναι αποτελεσματικό για μία ή δύο ημέρες μέχρι να μπορέσετε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο.

Διατήρηση οδοντικών σφραγισμάτων

Τα γεμίσματα μπορούν να διαρκέσουν από 5 έως 30 χρόνια ανάλογα με το υλικό. Πρόσθετοι παράγοντες περιλαμβάνουν τη ρουτίνα στοματικής σας φροντίδας, τη θέση του σφραγίσματος και τη συνολική στοματική σας υγεία. Εξετάστε τους παρακάτω τρόπους για να διασφαλίσετε ότι τα σφραγίσματα των δοντιών σας διαρκούν.

Ρουτίνα στοματικής φροντίδας: Η διατήρηση μιας συνεπούς, καθημερινής ρουτίνας στοματικής φροντίδας είναι σημαντική για τη μακροζωία της στοματικής σας υγείας και των οδοντικών σφραγίσεων.

Τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι: Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες για βέλτιστα οφέλη για την στοματική υγεία.

Αποφύγετε το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού: Αυτά τα προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια των ούλων και να επηρεάσουν τη μακροζωία των σφραγισμάτων σας.

Αποφύγετε τα σκληρά τρόφιμα: Η υπερβολική πίεση μπορεί να βλάψει τα σφραγίσματα των δοντιών σας, επομένως αποφύγετε τα σκληρά τρόφιμα ή τη χρήση των δοντιών σας ως εργαλεία.

Προστασία από το τρίξιμο: Το τρίξιμο των δοντιών είναι συχνό φαινόμενο, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε προστατευτικό στόματος ή αντιμετωπίστε τη βασική αιτία του τριξίματός σας.

Ισορροπημένη διατροφή: Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πολύ επεξεργασμένα ή πλούσια σε ζάχαρη και επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή