Λευκές κηλίδες στα δόντια. Τι μπορείς να κάνεις?

Οι λευκές κηλίδες στα δόντια μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικές. Όταν δεν έχετε ιδέα γιατί είναι εκεί, είναι δύσκολο να τους αποτρέψετε. Επιπλέον, φροντίζετε τα δόντια σας και εκτός από αυτά τα σημάδια, είναι τέλεια. Αλλά μη φοβάσαι. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστούν λευκές κηλίδες και ευτυχώς, μερικοί ακόμη τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τις αφαιρέσουμε.

Πώς μοιάζουν οι λευκές κηλίδες;

Οι λευκές κηλίδες στα δόντια μπορεί να έχουν πολλά σχήματα και μεγέθη. Συνήθως, εμφανίζονται ως μικρές, ακανόνιστες γαλακτώδεις κηλίδες ακριβώς στα μπροστινά δόντια και στους πρώτους γομφίους. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερα, να ενσωματώνουν πιο καφέ περιοχές και να προκαλέσουν τη διάσπαση του σμάλτου του δοντιού.

Πρώιμη αποσύνθεση

Η συσσώρευση πλάκας στα δόντια σας μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα. Η αρχική αποσύνθεση εμφανίζεται ως λευκές ασβεστώδεις περιοχές, πριν προχωρήσει σε καφέ κοιλότητες. Εάν δεν καθαρίσετε την πλάκα από τα δόντια σας, διαλύει το στρώμα του σμάλτου, κάνοντάς το να φαίνεται λευκό.

Φθορίωση

Α, φθόριο. Παντοδύναμος προστάτης των δοντιών. Αλλά, ο περιστασιακός λόγος για λευκές κηλίδες, ραβδώσεις και κηλίδες. Η υπερβολική χρήση φθορίου ονομάζεται φθόριο και μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε αποχρώσεις του καφέ και του γκρι με μικρές τρύπες. Φθόριοση εμφανίζεται στην παιδική ηλικία εάν υπάρχει υπερβολική κατάποση φθορίου ενώ τα δόντια αναπτύσσονται κάτω από τα ούλα. Σημείωση λέω κατάποση. Αυτό σημαίνει ότι το φθόριο πρέπει να καταπίνεται κατά την ανάπτυξη των δοντιών. Η χρήση φθορίου στο στόμα είναι εξαιρετικά απίθανο να προκαλέσει προβλήματα και μετά την ανάπτυξη των δοντιών στην ηλικία των 8-10 ετών ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Πηγές φθορίου περιλαμβάνουν οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα, συμπληρώματα και πόσιμο νερό.

Χρώση τετρακυκλίνης

Η τετρακυκλίνη είναι ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων. Η χρώση μπορεί να συμβεί όταν συνταγογραφείται σε ένα παιδί του οποίου τα ενήλικα δόντια εξακολουθούν να αναπτύσσονται κάτω από τα ούλα. Μόλις αυτά τα δόντια έχουν ανατείλει στο στόμα, εμφανίζονται λεκιασμένα με λευκές κηλίδες και σκουρόχρωμες λωρίδες. Τώρα καταλαβαίνουμε τη χρώση με τετρακυκλίνη, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να συνταγογραφηθεί σε παιδιά, αλλά πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό καθώς μπορεί να προκαλέσει λευκές κηλίδες στα δόντια.

Τιμητική πλαξ

Η πλάκα είναι λευκή. Μοιάζει με βρεγμένο ψωμί και συνήθως συσσωρεύεται γύρω από τη γραμμή των ούλων, κάνοντας τα ούλα έντονα κόκκινα στη διαδικασία. Ευτυχώς αφαιρείται εύκολα με μια οδοντόβουρτσα.

Σιδεράκια κατά την ορθοδοντική θεραπεία

Η κακή στοματική υγιεινή ενώ φοράτε σιδεράκια μπορεί να προκαλέσει λευκές κηλίδες στα δόντια. Θα παρατηρήσετε όταν τα αφαιρέσετε και θα έχετε μείνει με ένα υπέροχο λευκό περίγραμμα που δείχνει τέλεια πού ήταν ο νάρθηκας σας. Αυτό συμβαίνει όταν η πλάκα συσσωρεύεται γύρω από τα στηρίγματα και τα καλώδια και προκαλεί πρόωρη αποσύνθεση.

Ξερό στόμα

Τα αφυδατωμένα δόντια φαίνονται λευκά και κιμωλιακά. Αυτό θα το παρατηρήσετε περισσότερο εάν αναπνέετε από το στόμα ή έχετε κρυολόγημα. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να εμφανίσετε μια λευκή κηλίδα σε ένα δόντι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ευτυχώς, μόλις τα δόντια βραχούν ξανά, οι λευκές κηλίδες στα δόντια εξαφανίζονται. Είναι ενδιαφέρον ότι ο λόγος που ο οδοντίατρός σας στεγνώνει τα δόντια σας με στόχο είναι να τονίσει αυτές τις λευκές κηλίδες. Μπορούμε να τα δούμε ευκολότερα και να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν τερηδόνα.

Υποπλασία ή υπομεταλλοποίηση

Εάν είχατε λευκές κηλίδες στα δόντια σας από την παιδική σας ηλικία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οφείλεται στην υποπλασία του σμάλτου. Αυτή η φανταχτερή λέξη σημαίνει απλώς ότι το σμάλτο δεν έχει σχηματιστεί τέλεια. Γιατί είναι αυτό? Πάρα πολύ ασβέστιο, πολύ λίγο ασβέστιο, ασθένειες ενώ τα δόντια αναπτύσσονται κάτω από τα ούλα, ορισμένα φάρμακα και δύσκολος τοκετός έχουν συνδεθεί με λευκές κηλίδες στα δόντια. Μερικές φορές είσαι απλά άτυχος.

Μικροαπόξεση

Τέλειο εάν οι λευκές κηλίδες βρίσκονται στα εξωτερικά στρώματα του σμάλτου. Αυτή η απλή τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση των λεκέδων σε αυτά τα στρώματα, αφήνοντας τη γυαλιστερή εμφάνιση από κάτω. Ένα μαλακτικό διάλυμα τοποθετείται πάνω από τα σημεία και αφήνεται για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα γυαλιστικό για να γυαλίσουμε απαλά τα λευκά σημάδια.

Λεύκανση ή λεύκανση δοντιών

Μια άλλη απλή λύση είναι να λευκάνετε τα δόντια σας για να ανοιχτούν στην ίδια απόχρωση με τις λευκές κηλίδες. Αυτό μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα. Κάτι που πρέπει να προσέξετε όταν ξεκινάτε είναι ότι η λεύκανση κάνει τις λευκές κηλίδες να γίνονται πιο εμφανείς αρχικά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αυτά θα αναμειχθούν, οπότε αν έχετε λευκές κηλίδες στα δόντια σας μετά τη λεύκανση, ίσως χρειαστεί να λευκάνετε λίγο περισσότερο.